Day Six / The Grand Design

Day Six - The Grand Design

Betreft: Artiest/Album/Song
Uitvoerend artiest: Day Six
Titel: The Grand Design
Genre: Progressieve Rock/Metal en veel meer dan dat
Jaar: 2010
Media: Day Six / Official Website


Zodat de toon meteen gezet is: Day Six, een viermans-formatie uit Veghel, is met afstand de beste prog-metal band die Nederland rijk is. Sterker nog, als ik luister naar hun laatste volledige studio album, ‘The Grand Design’, durf ik te stellen dat menig internationale act het leuk zou doen in het voorprogramma van Day Six, in plaats van andersom.

Hoewel Day Six met heel, heel erg veel andere bands valt te vergelijken moet je dat eigenlijk gewoon lekker niet doen. Luister naar ‘The Grand Design’ en besef dat Day Six alles prima op een rijtje heeft, met gemak willekeurig welke vergelijking doorstaat en daar zelf nog eens een schep kwaliteit en vernieuwing bovenop gooit.

‘The Grand Design’ is een concept album van de buitencategorie; een album waarop een track gemiddeld zes minuten duurt (de instrumentale afsluiter ‘In The End’ niet meegerekend). Uitschieter is ‘Inside’ dat ruim 16 minuten (?!) duurt (laat Iron Maiden het maar niet horen, voor je het weet komen ze met een extended versie van Rime of the Ancient Mariner op de proppen).

De band, bestaande uit Robbie van Stiphout (Guitars/Vocals), Daan Liebregts (Drums), Nick Verstappen (Bass) en Dolf van Heugten (Synthesizers), lijkt dezelfde motorolie te gebruiken als bijvoorbeeld Dream Theater, Rush of Tool. Ieder bandlid speelt werkelijk de sterren van de hemel en toont aan over een stel muzikale ballen te beschikken waar Lemmy van Motorhead ‘Sir’ tegen zou zeggen.

Strak riffwerk, dat niet zou misstaan op een album van Rammstein of Tool, wordt afgewisseld met gitaar- en toetsensolos die niet onder doen voor het niveau Kirk Hammett (Metallica) en Mark Kelly (Marillion). De track ‘Lost Identity’ kent een gitaarsolo van net een minuut (03:12 tot 04:16) waar David Gilmour in optima forma een puntje aan kan zuigen (en, nee, voor zover mij bekend is heeft Robbie van Stiphout zich niet in een gesticht op laten nemen).

Day Six / Massive Glacial Walls

Zanger/gitarist Robbie van Stiphout zingt on-Nederlands goed; evenwichtig en volledig in het teken staand van de muziek. Vergelijkingen met Geoff Tate en Bruce Dickinson zijn makkelijk te maken, maar volledig overbodig (zelf hoor ik hier en daar ook een beetje Fish!). Van Stiphout klinkt onvervalst en dan te beseffen dat hij tegelijkertijd nog een stel geweldige riffs staat te spelen!

Liebregts’ drums klinken vet en plaveien de muzikale ‘high-road’ met heerlijke double bass roffels, syncopen en glasheldere china’s; zonder overheersend te worden. In het kielzog van Liebregts volmaken Verstappen’s baspartijen het raamwerk waarbinnen de solisten zich uit mogen leven. Iets waar zowel van Heugten als van Stiphout dankbaar gebruik van maken.
Alles bij elkaar gevat levert Day Six naar mijn mening een plaat af waarop iedere track een episch verhaal op zich is, zonder pretentieus te worden.

Het kiezen van tracks die het album typeren wordt moeilijk, want ieder nummer is gewoon te gek. En daarom kies ik dus niet. Doe wat ik heb gedaan, bestel gewoon de CD, wacht tot je ‘m binnenkrijgt, pak een glas wijn (ja, bier of frisdrank mag ook) en trek er minimaal twee en half uur voor uit. Inderdaad, twee en half uur. Want, nadat de laatste tonen uit je speakers zijn gerold, zul je zonder aarzeling het album direct nog een keer afspelen. En, telkens wanneer je ‘The Grand Design’ opnieuw luistert, wordt het album alleen maar beter.

Ik hoop werkelijk dat Day Six nooit en te nimmer in zijn schulp zal kruipen, want de band kan gemakkelijk mee met de internationale top en verdient op basis van hun laatste studio plaat een kans op het hoogste podium.

Echter, hoewel het album ‘The Grand Design’ [vul hier uw favoriete superlatieven in] is, heb ik het vermoeden dat de band zich hier en daar nog een beetje lijkt in te houden. Als dit onder het mom is van: ‘We houden het spannend voor de volgende plaat.’, prima, kom maar op met dat nieuwe album!
Day Six geeft met ‘The Grand Design’ aan dat wat lekker is niet altijd van ver hoeft te komen, wat uit Veghel komt smaakt buitengewoon goed en absoluut naar meer.

______________________________________________________

Ander materiaal: Day Six / Lost Identity

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *